Mi me ricordo che i petorai iera sempre indicai come pereti duri come comati e mai come pomi. Se doveva per forza magnarli coti e se podeva trovarli solo de inverno. Ogi xè dificie trovarli anche solo in boteghin.sum culex ha scritto:A mi no me sta in boca gnanche mezo 'petoral'; se te se ricordi che i rostiva i petorai per strada.
ciao
sum culex
Andemo sui vocabolari
Doria: varietà di piccola pera che si vendeva (fino alla fine degli anni '50) cotta, zuccherata ed infilata su uno stecco.
PETORALER: venditore ambulante di (peri) petorai
Pinguentini: attributo di pera cotta, rimedio contro i raffreddori di petto, vendute durante l'inverno.
El vecio Enrico Rosman edito nel 1922 (cussì se ciamava Rosamani quela volta): mela cotta, pera giulebbata.
Mi personalmente no me ricordo de gaver mai inteso nominar pomi come petorai, ma assolutamente solo i pereti.
Me ricordo inveze che iera qualchedun, el petoraler, che girava in centro cità, con una caldiera lustra de rame sul peto impicada torno el colo che vendeva petorai caldi e zucherai impiradi su un steco.
No so cossa dirve de più.
ciao
sum culex